Ön itt jár: Kezdőlap > Neem olaj
Gyártók
Kosár
Jelenleg a Kosara üres!
Facebook

Neem olaj

Neem olaj Kattints rá a nagyításhoz
Ár:
1.450 Ft
Gyártó: Aköma
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Cikkszám: 1100636
Kapható választék:
Kiszerelés:
Menny.:

Neem olaj

 

neem fa
A neem-fa (Azadirachta Indica)

A neem olajról:

A Neem (Azadirachta Indica) egy trópusi területeken honos, örökzöld fafaj. A mahagónifélék családjának képviselője, Afrikában és Ázsiában is megtalálható. Gyorsan növekszik, így hamar eléri a 15-20 méteres magasságot, de eredeti élőhelyén nem ritkák a 30-40 méter magas példányok.
A fa fiatal levelei lila, vagy pirosas színűek, ezek később zöldre színeződnek. Apró, fehér, illatos virágaiból édes, kissé kesernyés izű gyümölcsök teremnek, amelyek leginkább az olívabogyóra hasonlítanak.
Lombkoronája terjedelmes árnyékot ad, ezért Közép-Afrikában szinte minden falu főterén áll egy hatalmas neem-fa. Az helyiek életében azonban nem csak eképp tölt be központi szerepet; A neem-fa és a terméséből sajtolt olaj Afrikában már évszázadok óta egyet jelent a gyógyítással. A neem-olaj zsírsavakban, E vitaminban, valamint esszenciális aminosavakban gazdag. Igen nagy koncentrációban tartalmaz antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású összetevőket. Napraforgóra emlékeztető illata egyáltalán nem kellemetlen. Olvadáspontja alacsony, mindössze 13-15 °C, így halmazállapota szobahőmérsékleten folyékony. Színe zöldesbarna.
Bár a neem-olajat a termésből sajtolják, szinte nincs a fának olyan része, amelyből ne készítenének valamilyen gyógyszert. A neem-olaj Európában még kevéssé ismert, Afrikában és Indiában azonban gyakorta alkalmazott bőrápoló. Nem mellékesen a neem az ayurvedikus gyógyítás egyik legnépszerűbb növénye.

A neem olaj használata:

Afrika keleti tájain, ahol a szuahéli nyelvet beszélik, a növény Muarubaini néven ismert. A mi nyelvünkre lefordítva ez a szó azt jelenti, hogy negyven-fa, azaz a növényt negyven különféle betegség gyógyszerének tartják.
A neem-olaj gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Fertőtleníti, megnyugtatja és ápolja a gyulladt bőrt. Indiában a bárányhimlős gyermekeket éjszakára a neem-fa leveleire fektetik, így csillapítva a betegséggel járó viszkető érzést. Egyes kultúrákban a fogápolást a neem-fa fiatal hajtásainak rágcsálása jelenti.
A tiszta neem-olaj olyan nagy koncentrációban tartalmaz gyulladáscsökkentő összetevőket, hogy nyugodtan higítható. Keserű íze miatt - sok más növényi olajjal ellentétben - sütésre és főzésre alkalmatlan.

Fontosabb alkalmazási lehetőségek:

Gyulladások
Segít a gyulladt bőrnek gyógyulni. Irritációk, csípések, felületi sérülések esetében érdemes alkalmazni.
Pattanások
A már említett gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt kiválóan alkalmazható a pattanások gyógyítására.
Hajápolás
A korpásodás hatékony ellenszere. Inszekticid hatásának köszönhetően hajtetvek ellen jól alkalmazható.
Körömápolás

Bár a körömgomba egy igen nehezen kezelhető betegség, a neem-olaj tartós használatával a probléma visszaszorítható.

Napozás
Napozás után alkalmazva megnyugtatja az erős környezeti hatásoknak kitett bőrt. A shea vajjal és a kókuszolajjal ellentétben napvédő hatása nem ismert.
Herpesz
Valószínűleg e betegségek esetében is elérhető - akár jelentős - pozitív hatás a neem-olaj használatával, de ezekről viszonylag kevés ismerettel és tapasztalattal rendelkezünk. Próbálja ki!
Rheuma
Köszvény

 

A neem olaj

A neem olaj

 

Összetétel, adatlap:

A neem magvának belseje 40-50% olajat tartalmaz. A frissen sajtolt olaj zsírsavösszetétele változó lehet, de az olajsav és a sztearinsav a domináns.

Adatlap
Megnevezés
neem olaj
INCI név*
Azadirachta indica seed oil
CAS-szám EU*
8002-65-1
EINECS-szám*
290-052-2
Származás
Közép-Arika
Előállítás
hidegsajtolás
Certifikáció
EEC, NOP*
Fizikai jellemzők
olvadáspont
13-15ºC
gyulladáspont
100 ºC
szín
zöldes-barna
állag
olvadáspont alatt zsírszerű, afelett folyékony, olajszerű
illat
nyers fokhagymára emlékeztető
fajsúly
0,908-0,934 g/cm3
elszappanosítási érték
175-205 mgKOH/g
Összetétel
Fő összetevők
olajsav, sztearinsav, palmitinsav
Zsírsav arány
Megnevezés
IUPAC név*
CAS-szám*
Kémiai képlet
Arány
misztirinsav
tetradecanoic acid
544-63-8
C14H28O2
2,6 %
palmitinsav
hexadecanoic acid
57-10-3
C16H32O2
14-15%
sztearinsav
Octadecanoic acid
57-11-4
C18H36O2
14-20%
olajsav
(9Z)-Octadec-9-enoic acid
112-80-1
C18H34O2
49-62%
linolsav
cis, cis-9,12-octadecadienoic acid
60-33-3
C18H32O2
8-16%

*INCI-név - International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése

*CAS-szám - A vegyi anyagok (kémiai elemek, vegyületek) azonosítására használt Chemical Abstracts Service regisztrációs szám.

*EINECS-szám - European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances, azaz: Kereskedelmi Vegyi Anyagok Európai Jegyzéke

*IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név

*NOP - Soil Association certificate for USDA National Organics Program

*EEC - Soil Association certificate for Organic standards

neem

Tippek a neem olaj használatához:

1. A neem-olajat mindig tiszta bőrfelületen alkalmazza. Hatását növeli, ha előtte a bőrt, a szintén bőrnyugtató hatásáról ismert afrikai fekete szappannal tisztítja.

2. Használhatja bármilyen gyulladással járó bőrproblémára. Pattanások, kelések, fertőzések, kisebb sebek, horzsolások.

3. A kezelendő bőrfelületet vékonyan kenje be, majd hagyja az olajat beszívódni. A neem olaj olyan tömény, hogy elegendő vékony rétegben felvinni a bőrre. Túladagolni természetesen nem lehet.

4. Nagyobb bőrfelület kezelése esetén a neem-olaj higítható. Fél csésze hordozó olajban keverjünk el egy evőkanál neem-olajat. Hordozóként használhatunk nagy tisztaságú mandula, avokádó, vagy kókuszolajat.

5. Az ayurvedikus gyógyászatból ismerünk olyan neem-recepteket, amelyeknél a növény leveléből és kérgéből készült fözetet gyomorbántalmakra és méregtelenítésre hasznáják. Bár a neem-olaj nem mérgező, belsőleges használatát nem javasoljuk.

6. Szobahőmérsékleten a neem-olaj foly

Írja meg véleményét
Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!

Értékelés: Rossz            Kitűnő

Írja be az alábbi mezőbe a kódot: