Mangóvaj
Kattints rá a nagyításhoz
|
|
||||||||||
Mangóvaj

Mangó (Mangifera indica)

A mag belseje
A mangóvajról:
A hindu és buddhista világban több ezer éve fontos szerepet tölt be a mangó (Mangifera indica). A növény különleges alakú és ízvilágú gyümölcse fontos táplálék, emellett virágai és levelei szertartások és istentiszteletek kelléke. A legenda szerint Hanuman a majomisten egy mangófán pihent meg és annak gyümölcseivel csillapította étvágyát. A gyümölcsök magvait a tengerbe dobta, azok pedig egészen Indiáig sodródtak, ahol partot érve gyökeret ersztettek. Történetek szólnak Buddháról, aki egy mangóligetben találta meg a teljes nyugalmat és Siváról aki Parvatival egy mangófa alatt tartotta menyegzőjét.
A növény valószínűleg a Himalája déli lejtőiről származik, mára azonban a világ legtöbb trópusi táján előszeretettel termesztik. Gyümölcse tonnaszám jut el a világ piacaira, ahonnan gyümölcssaláták részeként, vagy húsételek köreteként kerül az asztalokra. Most azonban mégsem a gyümölcs húsára szeretnénk felhívni a figyelmet.
A mangó magjának belsejéből egy igazán különleges, értékes bőrápoló zsiradék a mangóvaj készül. Sárgásfehér színű, puha állagú, illata éretlen dióra emlékeztet. Bőrbarát tulajdonságainak és széleskörű felhasználhatóságainak köszönhetően a mangóvaj előkelő helyet foglal el a biokozmetikumok világában.
A mangóvaj használata:
A mangóvaj a kakaóvajhoz és a shea vajhoz igen hasonló, bár zsírsav-összetétele némiképp különbözik. Telített és telítetlen zsírsav aránya közel egyenlő, jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, vitaminokat, valamint esszenciális zsírsavakat.
A mangóvaj használatával rugalmasabbá, egészségesebbé válik a bőr. Álatalános testápolásra, illetve a száraz bőr okozta kellemetlen, viszkető tünetek enyhítésére javasoljuk. A shea vajhoz hasonlóan ekcéma és pikkelysömör kezelésére jól használható. Kisebb sebek gyógyítására, bőrkeményedések puhítására szintén javasolt.
A shea vajnál kevésbé zsíros tapintású, homogénebb, lágyabb zsiradék, felszívódása is gyorsabb. A mangó a latexre érzékenyeknél enyhe allergiás tüneteket okozhat.
Fontosabb alkalmazási lehetőségek: |
|
|
Testápolás
|
A mangóvaj a shea vajnál gyorsabban felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását. Ekcémás, pikkelysömörös tünetek enyhítésére alkalmazható.
|
|
Ajakápolás
|
Hasonlóan más növényi zsírokhoz a mangóvaj is bizonyos mértékű UV-védelmet biztosít.
|
|
Arcápolás
|
Egészségesebbé, simábbá, fiatalosabbá varázsolja a bőrt. Aki a shea vajat arcra túl zsírosnak találja, a mangóvajat igazán szeretni fogja.
|
|
Borotválkozás
|
Bőrnyugtató hatású, így megelőzi az irritált bőr kipirosodását, sebesedését.
|
|
Napozás után
|
A mangóvaj napozás után történő használatával ápolhatjuk az erős környezeti hatásoknak kitett bőrt.
|
|
Allergia
|
Főleg növények és rovarcsípések okozta allergiás bőrpirosodás, viszketés enyhítésére javasolt.
|
A mangóvaj összetétele:
Az általunk forgalmazott mangóvaj telített és telítetlen zsísavakból tevődik össze.
|
Telített zsírsavak
|
45-55 % |
|
Egyszeresen telítetlen zsírsavak
|
40-50 % |
|
Többszörösen telítetlen zsírsavak
|
3-4 % |
A mangóvaj zsírsav-összetétele az alábbiakban olvashat:
|
Megnevezés
|
IUPAC név
|
CAS-szám
|
Kémiai képlet
|
Arány
|
|
palmitinsav
|
hexadecanoic acid
|
57-10-3
|
C16H32O2
|
7,2 %
|
|
sztearinsav
|
Octadecanoic acid
|
57-11-4
|
C18H36O2
|
40,7 %
|
|
olajsav
|
(9Z)-Octadec-9-enoic acid
|
112-80-1
|
C18H34O2
|
41,9 %
|
|
linolsav
|
cis, cis-9,12-octadecadienoic acid
|
60-33-3
|
C18H32O2
|
4,2 %
|
IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név.
CAS-szám - A vegyi anyagok pontos azonosítására használt nemzetközi regisztrációs szám.
Kiszerelés: 100ml, 200ml, 500ml
Az Ön véleménye: Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő
Írja be az alábbi mezőbe a kódot: